Poreznici čekaju milionere

Bez autora
Feb 02 2012

Dobrostojeći građani Srbije trebalo bi ovih dana da podnesu godišnje poreske prijave na dohodak. Rok ističe 15. marta, a ko zakasni „zaradiće“ od 5.000 do 50.000 dinara kazne.Ako je neko u dilemi da li pripada ne tako velikom krugu milionera, prema upravo utvrđenom limitu, u Srbiji je zvanično bogat svako ko je prošle godine zaradio više od 1.898.388 dinara. Toliko zapravo iznosi trostruka prosečna bruto godišnja plata isplaćena u Srbiji tokom 2011. godine.

Poreznici čekaju milionereDobrostojeći građani Srbije trebalo bi ovih dana da podnesu godišnje poreske prijave na dohodak. Rok ističe 15. marta, a ko zakasni „zaradiće“ od 5.000 do 50.000 dinara kazne.

Ako je neko u dilemi da li pripada ne tako velikom krugu milionera, prema upravo utvrđenom limitu, kako saznaju „Novosti“, u Srbiji je zvanično bogat svako ko je prošle godine zaradio više od 1.898.388 dinara.

Toliko zapravo iznosi trostruka prosečna bruto godišnja plata isplaćena u Srbiji tokom 2011. godine. I dok je prosečni građanin prošle godine mesečno zarađivao 52.733 dinara bruto plate, zvanično bogat je svakog meseca računao na makar dinar više od 158.199 dinara bruto zarade.

- Na iznos od trostruke do šestostruke prosečne godišnje zarade, a to je za prošlu godinu 3.796.776 dinara, plaća se porez po stopi od deset odsto - objašnjava, za „Novosti“, Miodrag Đidić, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

- Na iznos veći od šestostruke prosečne godišnje zarade poreska stopa je 15 odsto. Ali za iznos do 3,79 miliona dinara se plaća niža stopa, a iznad tog iznosa se obračunava porez po većoj stopi.

Ni bogataši, međutim, ne moraju da plaćaju porez na čitav iznos zarade. Od njega je izuzet lični odbitak za poreskog obveznika, a on za 2011. godinu iznosi 253.118 dinara. I na ime izdržavanih članova porodice obveznik ima pravo na umanjenje poreske osnovice - za svakog člana po 94.919 dinara. Ukupna iznos ovih odbitaka, međutim, ne može da bude veći od polovine dohotka koji se oporezuje.

- Kazna od 5.000 do 50.000 dinara važi za sve obveznike koji prijavu ne podnesu u propisanom roku, ako je ne dostave nadležnoj poreskoj upravi ili u prijavi ne navedu tačne podatke od kojih zavisi visina poreza - dodaje Đidić.

- Novčana kazna od dvostrukog do desetostrukog iznosa poreskog duga, a najmanje 5.000 dinara, sledi obvezniku koji izbegne plaćanje poreza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik